11. Livet efter psykopaten (en overlever)

Bliv et helt menneske igen
Det tager lang tid at komme sig efter mødet med psykopaten. Det kan tage årevis og det er nødvendigt at give sig selv den nødvendige tid, der skal til for at finde sig selv igen.

Det har ofte været en tur gennem helvede og tilbage igen, og de fleste er pillet fuldstændig fra hinanden.

I kølvandet på mødet med en narcissist/psykopat vil mange være stressede, udbrændt og have symptomer på depression.

Mange, der har været ofre for psykopater i nære relationer, kan også udvikle symptomber på PTSD. Det er vigtigt at være opmærksom på dette og få det behandlet, så det ikke bliver kronisk og invaliderende. (Hvad er PTSD?)
– Desværre er de færreste psykologer eller psykoterapueter opmærksomme på PTSD hos personer, der har været ofre for narcissister/psykopater.

Heldigvis oplever mange også at blive stærkere på den anden side og have fået et andet syn på sig selv og sine medmennesker. Mindre naiv og mere skeptisk, med en større evne til at sætte pris på  empatiske, uselviske, samvittighedsfulde og oprigtige mennesker.

Flere fagpersoner taler om at personer med trækket “særlig sensitiv” ofte bliver “indfanget” af psykopaten. Den ene giver og den anden tager – “match made in hell”.

Vi foreslår derfor også at læse: 09. Psykopatens modpol.

Læs også mere netværk for personer, der har været udsat for psykopater/narcissister: Lukkede netværk


Sådan får du psykopaten til at give slip på dig

Kan du ikke slippe fri af psykopaten, narcissisten, sociopaten?

Er I blevet skilt, men psykopaten bliver ved med at tiltvinge eller charmere sig adgang til dit liv?

Har du droppet kontakten med din familie, bare for at opdage, at det vælter ind med dramaer og problemer, som de insisterer på at du tager stilling til?

Har du forsøgt at følge rådene om at droppe enhver kontakt med psykopaten, men opdager, at du falder i alle fælderne den ene gang efter den anden?

Vil du prøve en anden metode? Den grå klippes metode?

Link til hele artiklen


Hvorfor tager det så lang tid at komme over et forhold til en psykopat?

psychopathfree.com, 21. august 2013  

(Oversat til dansk)
Why Does it Take So Long to Get Over a Relationship with a Psychopath?

Det kan tage usædvanlig lang tid at komme sig over mødet med en psykopat. Ofrene befinder sig ofte i en situation af frustration, bla. fordi de ikke heler så hurtigt, som de gerne vil. De skal desuden håndtere venner og terapeuter, der giver en misforståede gode råd om, at det er “tid til at komme videre”.

Uanset om du var i et mange årigt ægteskab eller en hurtig sommer flirt, vil helbredelsesprocessen være den samme, når det gælder mødet med en psykopat. Det tager 12-24 måneder at få dit hjerte helet, og selv herefter kan du have hårde dage. Det har jeg ihvertfald!

Det vigtigste er at holde op med at bebrejde dig selv. Stop ønsket om at det skal gå hurtigere. Stoppe med at tænke at psykopaten på en eller anden måde “vinder”, hvis du stadig har ondt. De er ude af billedet nu. Denne rejse handler om dig. Hvis du kan acceptere den forlængede tidshorisont, vil du finde denne “rejse” langt mere behagelig. Du kan slappe af, få nogle nye venner og gøre processen til noget rart.

Hvorfor tager det så lang tid?

Du var forelsket
Ja, det var fabrikeret kærlighed. Ja, din personlighed blev spejlet og dine drømme manipuleret. Men du var forelsket. Det er den stærkeste menneskelige følelse og tilknytning i verden, og du følte den af hele dit hjerte. Det er altid smertefuldt at miste en du elskede – en person du planlagde at være sammen med resten af dit liv.

Den menneskelige sjæl skal helbredes fra dette tab af kærlighed. Modsat psykopatens intentioner, var din kærlighed meget reel. Det vil tage rigtig lang tid og stor indsats at trække dig selv igennem denne depression efter bruddet.

Du var i desperat kærlighed
Her er forskellen fra almindelige brud. Psykopater forgiver desperation og begær. Du har sikkert arbejdet hårdt for dette forhold mere end noget andet, ikke? Du har afsat mere tid, energi og overvejelser i dette forhold, mere end nogensinde før. Og til gengæld blev du belønnet med den mest ubehagelige og mest smertefulde oplevelse i dit liv.

I idealiserings fasen overøser psykopaten dig med opmærksomhed, gaver, breve og komplimenter. I modsætning til de fleste forelskelses-faser, foregiver psykopaten at være præcis som dig på ALLE måder. Alt hvad du gør er perfekt. Du bliver sat op på en pedestal –  forberedelsen før din identitet bliver flået fuldstændig fra hinanden.

Du begynder at modtage alle mulige hints, om at du til enhver tid kan erstattes. Dette giver endnu flere spekulationer, der sikrer at denne person er i din bevidsthed hvert sekund af dagen. Denne sindsforvirret, uforudsigelige livsstil er hvad psykopater håber at opnå med deres løgne, psykisk vold (gaslighting), magt og kontrol (triangulering).

Ved at psykopaten fastholder din opmærksomhed hele tiden, falder du i en tilstand af desperat kærlighed. Det er usundt og ikke et tegn på at den person, du har så stærke følelser for, faktisk er værdig til din kærlighed. Dit sind overbeviser dig om, at hvis du har så stærke følelser, så må det være den eneste person, der nogensinde vil få dig til at føle på denne måde. Og hvis du mister den person  vil din verden falde helt fra hinanden. Du kommer i en tilstand af angst og panik.

Den kemiske reaktion
Psykopater har en intens følelsesmæssig og seksuel kontrol over deres ofre. Dette på grund af deres seksuelle tiltrækning, og den måde de træner din hjerne til at blive afhængig af deres accept.

Først tilbedes du på enhver måde, du sænker paraderne og begynder at tro på din høje værdi for denne person. Din lykke begynder at hænge sammen med hvad denne person synes om dig. Lykke er en kemisk reaktion der foregår i din hjerne – dopamin og receptorer søger for at du får en lykke følelse.

Ligesom et lægemiddel, tilbyder psykopaten dig denne følelse i fuld kraft til at begynde med. Men når du bliver afhængige af det, begynder de at trække sig væk. Langsomt får du brug for mere og mere for at opnå samme lykkefølelse. Du gør alt hvad du kan for at opnå det, mens psykopaten bruger sin magt til at holde dig sulten hele tiden.

Triangulation (magt og kontrol)
Der er tusindvis af støttegrupper, hvis du har været offer for utroskab. Det efterlader langvarig usikkerhed og en følelse af aldrig at være god nok. Du sammenligner konstant dig selv med andre. Alene denne smerte tager mange mennesker år at komme sig over.

Prøve så at sammenlign det med den magt og kontrol psykopat udøver. Ikke alene bedrager de dig – de gør det ovenikøbet op i dit åbne ansigt. De prale med det, forsøger at bevise hvor glade de er over din erstatning. De udviser overhovedet ikke den sædvanlige skam og skyld, der følger med bedrageri. De er begejstrede over at være så eftertragtede og fortæller deres venner hvor lykkelige de er.

Det er næsten umuligt at forklare, hvor følelsesmæssigt ødelæggende det er efter én gang at have være målet for deres idealisering. At have været offer for den udøvelse af magt og kontrol vil alene tage ekstrem meget tid at hele efter.

Du er stødt på ren ondskab
Alt hvad du engang har lært om andre mennesker gælder ikke for en psykopat. I løbet af forholdet har du forsøgt at være medfølelende, omgængelig og tilgivende. Du har aldrig kunnet vide, at den person, du elskede så højt, aktivt brugte disse ting imod dig. Det giver slet ingen mening. Det er uforståteligt for et normalt menneske, og derfor bruger vi tid på at projicere en form for samvittighed over på dem, vi forsøger at bortforklare deres uforklarlige opførsel.

Men når vi så opdager psykopati, sociopati eller narcissisme, så begynder alting at ændre sig. Vi føler væmmelse – bliver forfærdet over, at vi har ladet dette mørke komme ind i vores liv. Alt klikker og falder på plads. Alle “uheldene” eller den “ufølsomme” adfærd giver pludselig mening.

Du forsøger at forklare dette til venner og familiemedlemmer – men ingen kan rigtig forstår det. Derfor er samhørighed vigtigt. At du kommer i forbindelse med andre, der har oplevet det samme som dig, og at du derved opdager at du ikke er skør. Du er ikke alene med denne umenneskelige oplevelse.

Det tager lang tid til at komme overens med denne personlighedsforstyrrelse. Du ender med at må give slip på din tidligere forståelse af den menneskelige natur, og bygge den op igen fra bunden. Du må indse, at mennesker ikke altid har noget godt i sig. Du kan begynde at føle paranoia, være ekstem på vagt og udvikle angst. Helings processen handler om at kunne balancere denne nye bevidstheds-tilstand med din en gang så tillidsfulde sjæl.

Din sjæl er dybt såret
Efter erkendelsen ender de fleste ofre med at føle en form for tomhed, som ikke engang kan betegnes som depression. Det er ligesom din sjæl er helt forsvundet. Du er følelsesløs overfor alt og alle omkring dig. De ting, der engang gjort dig glad føler du absolut intet for længere. Du frygter at dit møde med dette monster har ødelagt din indlevelsesevne, dine følelser og omsorg.

Jeg tror at det er dette der tager længst tid at komme sig over. Denne følelse af håbløshed i starten, men din sjæl er altid med dig. Den er sikkert beskadiget, men den er ikke væk. Når du begynder at opdage selvrespekt og evnen til at sætte grænser, er du langsomt ved at finde dig selv igen. Når det føles sikkert at åbne op, og jævnligt kigge frem og sige “hej”. Du vil finde en tilfredsstillelse ved igen at kunne græde, og vær glad for at dine følelser synes at vende tilbage. Dette er et stort skridt, og det vil begynde at ske mere og mere konsekvent.

I sidste ende vil du forlade denne oplevelse med en uventet visdom om menneskene omkring dig. Din sjæl vil vende tilbage stærkere end nogensinde før, og nægte at blive behandlet på samme måde igen. Du kan møde “giftige” mennesker hele livet, men du vil ikke lade dem komme for tæt på. Du kan ikke spilde dit liv på psykologiske spil og manipulation. Du vil opsøge venlige, ærlige og medfølende individer. Du ved du fortjener intet mindre.

Denne nyfundne styrke er den største gave efter den psykopatiske oplevelse. Og hvert et sekund af helbredelsesprocessen er værdifuld, fordi det vil tjene dig resten af dit liv.

Hvis du er bekymret for, at din opsvingsfase tager for lang tid, skal du stoppe bekymringen. Du har været igennem helvede og tilbage igen – der er ingen hurtig løsning. Og hvad mere er, når alt er sagt og gjort, vil disse år være nogle af de vigtigste år af dit liv.

Artiklen er baseret på bogen Psychopath Free


Vær opmærksom på, at når du begynder at handle,
siger fra og ændrer din situation, er du ikke længere et offer,
men en OVERLEVER. En fighter, der har taget magten
over sit eget liv tilbage.

Det kræver stor viljestyrke, men der tændes
et lys for enden af tunnelen … et håb!Bøger:

MINDFULNESS og YOGA i helingen af PTSD, Af Ivan Højgaard Hansen

Trolde om mennesker som har andre i deres vold, Af Henriette Eiby Christensen
Hvordan man Spotter en Trold, Af Henriette Eiby Christensen
Slip fri af psykopatens kløer, Af Gitte Lindholt
Kvinder der elsker for meget, Af Robin Norwood
Elsker du en tyran?, Af Annie Kaszina
Den svære kærlighed, Af Christina Copty


Artikler (dansk):
Sådan bliver du psykopat-fri
Sådan får du psykopaten til at give slip på dig

Stress og overbelastning:
Psykiatriprofessor: Langvarig stress skader hjernen
Voldramte kvinder er oftere ramt af posttraumatisk stress end krigsveteraner
Nervesystemet kan være i alarmberedskab efter psykisk vold
Udbrændthed er en overbelastning
6 Tegn på Udbrændthed.
Kunsten at sige nej!

Artikler (engelsk):
No, You’re Not A Psychopath
Why Does it Take So Long to Get Over a Relationship with a Psychopath?
6 Things an evolved man wants from a woman


Siden opdateres løbende…