07. Psykopaten i systemet

Psykopaten kan godt lide at have magt over andre, de går ofte efter lederstillinger eller stillinger med magt og kontrol over andre. Ligesom din chef kan være psykopat, kan du desværre også møde psykopater i systemet. Det kan være politikere, topembedsmænd, dommere, politi, kommunale sagsbehandlere etc. Psykopater/narcissister findes ALLE steder.

Psykopaten som sagbehandler
Ofte vil man først opdage psykopaten, hvis man ender i en situation, hvor man går op imod vedkommende. Det kan gøre eksempelvis din sagsbehandling til noget af et mareridt og det er ikke altid man forstår hvad der sker før tingene er kørt helt i hårdknude.

Kan du på nogen som helst måde skifte til en anden sagsbehandler eller kontaktperson så gør det!!

Det er svært at rejse beviser, eller at få forståelse, da “autoriteten” oftes betragtes som den mest troværdige. Det er et stort dilemma, som er frygteligt at ende i – især hvis man også har et barn i klemme.

Psykopaten som højt placeret embedsmand
Psykopaterne findes selvsagt også øverst i det offentlige og poltiske system. Så længe vi belønner personer der er villige til at tage mange chancer, løbe en høj risiko, der er samvittighedsløse og fokuseret på profit, bliver der skabt ideelle forhold for psykopaterne.

I USA arbejder en bevægelse på at alle højt placerede embedsmænd og politikere skal screenes for psykopati før de kan betræde en stilling. Dette bla. fordi man mener at finanskrisen er skabt af psykopater.

For hvordan kan et “velfærdsland” være velfungerende, hvis det er samvittighedsløse, uempatiske og følelseskolde personer, der betræder ledende stillinger som f.eks. politikere, dommere, politifolk, militærfolk, læger, sagsbehandlere etc?

Og hvorfor er den største folkesygdom ved at være stress? Kan det hænge sammen med pskopati? Én psykopatisk leder, mellemleder eller kollega kan forpeste en hel arbejdsplads og hvis ofrene nogensinde realiserer hvorfor de er kørt ned og brændt ud, er det måske for sent.

Det er nødvendigt med mere fokus på disse problemstillinger, for på den lange bane er psykopater alt for dyre både økonomisk og menneskeligt.


Bøger:
Forklædt, af Irene Rønn Lind
Psykopater i jakkesæt, af Sanne Udsen
Parasitter i habitter, af Sanne Udsen
Snakes In Suits: When Psychopaths Go To Work, by Paul Babiak and Robert D. Hare

Artikler:
Pas på psykopaterne på jobbet
Psykopat-tjeklisten, Berlingske Business
Spot en psykopat, Væksthus for ledelse
Følelsen af magt gør os mindre empatiske, DJØF
Her er psykopaternes yndlingsjobs
Giftige ledere har frit spil
Løkke er i valgkampen trådt i karakter som en dansk Donald Trump,
Information (2019)


Vi opdaterer siden løbende…