03. Psykopaten som samlever

Hvis du indser at du bor sammen med en psykopat, og der ikke er børn involveret, så er det bare om at komme væk i en fart og aldrig se dig tilbage.

Oftest er det først, når man er kørt helt ned psykisk og ens selvværd er helt i bund, at man indser at der er noget galt. Mange har været udsat for psykisk vold igennem længere tid og ofte også fysisk vold. Undervejs er kontakten til familie og venner næsten forsvundet og man er helt isoleret sammen med psykopaten. Så kan det være svært at bryde ud.

Er man så uheldig også at have fået børn med psykopaten, er det rigtig svært på grund af det danske retssystem. (Læs mere under “Børn med psykopaten”)

Som samlever har du psykopaten helt tæt på og uden “vidner”. Så det kan gå virkelig hedt for sig. Psykopaten er ekstrem ødelæggene for sine omgivelser og når man er sammen med ham alene, kan det være et sand helvede du står overfor. Psykopaten har ofte ejerfornemmelse over sin partner og ser ikke denne som en person med egne behov og ønsker. I følge psykopaten har samleveren til opgave at se op til ham, forgude ham og på alle måder efterleve hans behov.

Psykopaten ved ikke hvad det vil sige at elske et andet menneske. De siger det gerne, men det er hult og uden indhold. De VED ikke hvad ordet betyder.

Samlevere til psykopaten vil ofte være udsat for ekstem psykisk vold, som ofte ender med at blive fysisk til vold, hvis du bliver hængende. Den psykiske vold ofte den mest ødelæggende og den der tager længst tid at komme sig over. Det er ofte den massive psykiske vold, der er så nedbrydende at ofret til sidst ikke magter at komme væk og derfor finder sig i den fysiske vold også.

Aftaler
Når man bor sammen er det ofte nødvendigt at lave aftaler og kompromier. Det er umuligt at fastholde en aftale med en psykopat, hvis denne ikke ønsker det. Og kompromier er kun noget der går en vej. Så psykopaten lægger ofte et røgslår af løgne omkring sig,så samleveren ofte må opgive at holde overblikket i en orkan af løgne og varmt luft.

Økonomi
Psykopaten stjæler, “låner” eller truer sig ofte til modpartens penge. En kvinde der er kommet væk fra en psykopat står ofte tilbage med en meget dårligere økonomi end før mødet. Og dette uanset hvor høj indkomst psykopaten har. Psykopaten lover ofte at betale men det ender med at samleveren må se sig selv stå tilbage med regningen.

Sexlivet
En psykopat kan ikke mærke sig selv og slet ikke andre mennesker. Derfor siger det næsten sig selv at sex med en psykopat ikke er den store oplevelse. Ofte vil man begynde at undgå fysisk kontakt eller mentalt trække sig væk. Psykopaten føler ofte at denne “ejer” sin partner, så at trække sig væk seksuelt giver psykopaten anledning til at optræde truende for at få dækket sine fysiske behov og sætte samleveren på plads. Og endnu en ond spiral er startet…

Parterapi
Nogle vælger at deltage i parterapi, i håbet om at nå en bedre kommunikation. Man må da kunne nå noget fornuft et sted?! Lad være! Hvis parterapi skal hjælpe er det nødvendigt at begge parter er indstillet på at gøre en forskel, kan indrømme sine fejl og at man oprigtigt vil forsøge at ændre noget. Det får du ALDRIG en psykopat til. Det eneste man opnår ved at gå i parterapi med en psykopat er, at man bliver kørt endnu længere ned.  Her er det lutter ord, som styrer, og ikke handling. Psykopaten vil have det som en fisk i vand. Han vil kunne sige alle de rigtige ting, komme med den ene løgn efter den anden, lovprise sin egen vilje til forbedring og få sympati for at hans samlever ikke er bedre til at “samarbejde”!

En psykopat KAN IKKE samarbejde. En psykopat dikterer og så skal omgivelserne rette ind.

Så lad være med at udsætte dig selv for det!
At komme væk, er IKKE at give op – det er at bruge sin sunde fornuft!

Stalking
Hvis du bryder ud af forholdet oplever flere kvinder desværre at blive forfulgt efterfølgende. Psykopaten fortsætter med at gøre livet surt for dig fordi du tillader dig at forlade ham. Endnu en gang ses psykopatens følelse af “ejerskab” over modparten.
Et polititilhold er ofte ikke meget værd overfor en psykopat, de går lige til kanten og gerne over. Politiet kan intet stille op som lovgivningen er i dag.

Celina Rees sang, der meget præcist beskriver psykisk og fysisk vold:

 

Husk at minde dig selv om
at psykopaten helt grundlæggende er et lille, forkrøblet, underudviklet og sølle menneske
– uden et selvstændigt veludviklet “jeg”.

De aller vigtigste menneskelige egenskaber, samvittighed, indlevelse og empati, ejer de ikke!

Ved at nedgøre og suge næring ud af andre, forsøger psykopater/narcissister (ofte ubevidst), at kompencere for det “store sorte hul” de har indvendigt. Men hullet bliver aldrig fyldt op… “Vampyren bliver aldrig mæt”.

FBI kalder også psykopater for “rovdyr, der finder føde i egne rækker”.

Psykopater kommer ALDRIG til at opleve et nært, varmt og intimt forhold til et andet menneske. De har ikke evnerne til at indgå i en ligeværdigt og respektfuld social relation til andre.

Derfor vil en psykopat/narcissist ALTID være alene og isoleret, både socialt og mentalt – uvidende om hvad han/hun går glip af!

 


Bøger:
Charmør og tyran
, af Alv A Dahl
Livet tæt på
, af Pia Skadhede
Fanget i en psykopats net, af Henriette Dregaard Jensen
Hverdagens psykopater – mennesker der skader andre, af Henrik Day Poulsen
Hverdagens psykopater 2 – ofrene fortæller, af Henrik Day Poulsen & Katrine Krebs
Trolde om mennesker som har andre i deres vold, Af Henriette Eiby Christensen
Kvinder der elsker for meget, Af Robin Norwood

Artikler og blogs:
Elsk dig selv nok til at vide, hvornår du skal give slip,
Udforsk Sindet
9 stærke råd til dig, der forlader en psykopatisk partner,
PowerKvinderne
16 tegn på, at han er en dårlig mand, Woman
Fem tegn på at din kæreste er psykopat, NordJyske
Psykopatens kærlighed er en fodlænke, PowerKvinderne
Psykopatiske alfahanner chikanerer mødre og børn, Politiken
6 tegn på at du skændes med en psykopat, PowerKvinderne
Er din partner psykopat?
Forelsket i en psykopat, Oestrogen
Jeg var forelsket i en psykopat, Oestrogen
Den charmerende karrieremand kan også være en hustyran, PowerKvinderne

Psykisk vold:
Kald psykisk vold livsfarligt og gør det strafbart, Danner
Ny dokumentar hjælper os til at forstå de kvinder, der bliver hos deres voldelige mænd, Information
Anders Ladekarl: Den usynlige vold slår hårdest, Berlingske
Pape om psykisk vold: Vi må se, om vi skal til at straffe ekstra, DR Nyheder
Gør psykisk vold strafbart, Fyens Stiftidende
Psykisk vold giver ar på sjælen, danmark sygeforsikring
Eksperter vil straffe psykisk vold,
Blog
Voldsoffer: »Jeg er ikke repareret indeni, der er så lang vej igen«, Politiken
Voldsramte kvinder risikerer psykisk frit fald, Politiken

Websider:
psykiskvold.dk
psykopaten.info

Dokumentar:
The Psychopath Next Door, YouTube


Vi arbejder løbende på siden…