02. Opvokset med psykopaten

Hvis man vokser op med en psykopatisk forælder, kender man alt for godt til psykopatens luner. Man kender til at “holde facaden” udadtil imens det er et tyrani indenfor.

Man vokser op med hele tiden at skulle se op til og tilbede den psykopatiske forælder, ofte uden at få nogen som helst positiv tilkendegivelser eller opmærksomhed tilbage. Man vokser bogstavelig talt op i skyggen af den psykopatiske forælder.

(Hør også dokumentar på DR: Kejser: Tæt på en narcissist)

Der er opstået et nyt begreb “følelsesmæssig incest” (Bog: Det alt for dygtige barn) som beskriver hvordan børn, der vokser op med en psykopatisk forælder, ikke får mulighed for at udvikle sit eget “jeg”. Barnet bliver en forlængelse af psykopaten, og vokser ikke op som en selvstændig person med egne ønsker og behov.

> Den negative sociale arv gives videre til barnet.

En psykopatisk forælder kan til tider også blive jaloux på sine egne børn, hvis de får mere opmærksomhed. For at undgå straf herfor trækker børn af en psykopat sig langt væk fra rampelyset og lærer helt at overlade “scenen” til den psykopatiske forælder. Ofte er børnene meget tavse og meget “velopdragne. De kan være tomme i blikket og kun være fysisk tilstede. De lærer ikke at sætte ord på egne behov, deres grænse bliver hele tiden overskredet, de lukker af for omverden og undgår at tiltrække sig unødig opmærksomhed.

Ens selvtillid er sat på hård prøve med en psykopatisk forælder, noget mange børn ender med at kæmpe med resten af deres liv. Især piger der vokser op med en psykopatisk far accepterer, ofte ubevidst, at mænd ikke nødvendigvis er nogen man skal forvente anderkendelse og accept fra. Derfor ender piger, der er vokset op med en psykopatisk far, ofte med også at finde en psykopatisk partner. Det er det de kender og har accepteret som “normalt”. Mænd er nogen der vil bestemme og have fuld fokus, som ikke behandler en med respekt. Ofte er det ikke noget kvinderne har erkendt og ender med at gå fra det ene nedbrydende forhold til det næste.

Her er erkendelse og selverkendelse en stor ingrediens for at få brudt den onde cirkel. Man skal have opbygget et selværd der gør at man siger fra og undgår at blive fanget igen.
Og  – for alt i verden – ikke ender med at få børn med manden (eller kvinden).


Bøger:
Charmør og tyran, af Alv A Dahl
Det alt for dygtige barn, af Patricia Love
Poul Glargaards datter, af Mette Glargaard Andersen

Artikler og blogs:
Narcissistiske forældre manipulerer med dig for at styre dit liv,
PowerKvinderne
Er dine forældre mere optagede af sig selv end af dig?,
Alt om psykologi
Samvær med psykopatiske forælder er problematisk, Kristeligt Dagblad
Børn med psykopaten, psykolog Henrik Krarup
Artikler om narcissister, psykopater mm., Berith Siegumfeldt
Psykopater og kærligheden
, Blog
10 ting voksne børn fra dysfunktionelle familier ofte har tilfælles
Kronisk træthed kan skyldes en dårlig barndom, videnskab.dk

Psykisk vold:
Psykisk mishandling – et mønster der nedbryder barnet
, Kompleks PTSD
Psykisk mishandling i barndommen skader lige så meget som den fysiske og seksuelle, Kompleks PTSD
Psykisk vold giver ar på sjælen, danmark sygeforsikring
Eksperter vil straffe psykisk vold, Blog


Siden opdateres løbende…